Dimecres 18 vam fer el debat electoral entre els caps de llista de les 8 candidatures organitzat per Ràdio Desvern i Esplugues TV. Estem tots convocats a les 15.45h a les instal·lacions d'ETV on ens expliquen com seurem i quin seran els ordres d'intervenció, que es decidiran per sorteig. Les presentacions les farà l'Enric Riba, el moderador, en ordre de major a menor representació a l'ajuntament i el minut final serà de menor a major, tancant l'actual alcalde. Els partits que no tenen representació s'ordenen segons els vots obtinguts a les darreres municipals. I els que no existien l'any 2007, per ordre d'antiguitat en el registre d'entitats de l'ajuntament.
Entre el temps limitat i altres temes que sorgeixen durant la conversa no vaig tenir oportunitat d'exposar tot el que m'hagués agradat explicar. Seguint la nostra política de transparència i comunicació amb la ciutadania vull deixar aquí penjades les pautes que em vaig preparar per a cada bloc.
Valoració 4 anys de legislatura
Distingim entre:
- feina feta com a Grup Municipal a l'oposició
- ser a l'oposició ens ha fet agafar distància del Govern i tenir una visió més global de què és el poble i quines són les seves necessitats. Políticament, hem crescut i hem assolit una identitat pròpia.
- hem fet propostes sobre temes concrets, com l’habitatge, on hem defensat una política de foment del lloguer. Finalment, se’ns ha donat la raó (per la situació econòmica de crisi, no per convenciment).
- projectes de Govern
- estem d'acord en:
- habitatges tutelats per a la gent gran
- manteniment dels ajuts socials i plans d’ocupació en temps de crisi
- aposta per les energies renovables
- canvis de qualificació de les zones dels polígons per acollir empreses de serveis en un mateix edifici, augmentant la rendibilitat de les oficines
- no ens ha agradat:
- el retard en l'entrega dels habitatges de la promoció del Mas Lluí
- els aparcaments de les Basses de Sant Pere, on queden al voltant de 60 places per vendre
- la manca de planificació a l'hora d'executar les obres de remodelació urbanística (La Miranda, La Plana-Bellsoleig, ...)
- la sensació d'abandonament de certes zones, com la Pl. del Parador, l'Institut, zones verdes, ...
Propostes de gestió municipal davant la situació econòmica actual
Distingim entre gestió de l'ajuntament, la gestió que afecta les persones i la gestió vers les empreses i comerços:
- Ajuntament
- volem construir un Ajuntament que exploti i aprofiti, de manera adequada, els model de finançament local basant-se en 3 eixos bàsics: eficiència, transparència i austeritat.
- Creiem necessaris plans de viabilitat dels serveis i instal·lacions que tinguin finançament de l’ajuntament, tant de la inversió inicial com de la seva explotació posterior
- defensem que els ingressos volàtils, com poden ser els provinents de la construcció, s'utilitzion per cobrir despeses extraordinàries i/o per eixugar el deute d'inversions anteriors o per crear-ne de noves
- creiem que es poden augmentar els ingressos ordinaris sense haver d'apujar l'IBI. Com?
- fomentant la instal·lació d'empreses i comerços de sectors emergents (audiovisual, comunicacions, marketing, microempreses, Responsabilitat Social Corporativa) aprofitant la marca “Barcelonra”, l’entorn metropolità i la bona ubicació dels polígons, a prop de vies de comunicació importants (port, aeroport, autovies i autopistes)
- millorant els polígons industrials i les seves infraestructures. Línies de fibra òptica. tractius per a empreses i negocis
- estudiant la possibilitat de mancomunar més serveis i equipaments que els actuals
- Persones
- hem de ser capaços de crear una borsa de treball mediadora entre persones i empreses/comerços del poble
- apostem pel reciclatge dels treballadors amb activitats formatives
- millorar i augmentar els plans d'ocupació
- empreses
- interlocutor únic per facilitar l'obertura de nous negocis
- cursos de formació per a emprenedors i comerciants
- viver d’emprenedors. PROECSA hi ha treballat i ha obert unes oficines amb aquest objectiu però la proposta és per un any de lloguer. Creiem que a un any vista no dona temps d'inciar, desenvolupar i avaluar els projectes. Hauria de ser a més llarg termini
Model de municipi. El Sant Just del demà
Context: un cop aprovat el Pla director de la Regió Metropolitana de Barcelona, encara queden pendents dos plans mes per desenvolupar: Pla director Urbanístic Metropolità i, posteriorment, el Pla d’Ordenació Urbanístic Metropolità. Dins d’aquest marc treballarem per defensar que Sant Just:
- tingui un creixement sostingut de població i que la trama urbana no traspassi els límits establerts en el conveni de la Vall. Sant Just té el territori que té i no pot expandir-se gaire més. Això sí, el que s'inicia cal desenvolupar-lo amb celeritat.
- tingui una política d’habitatge que fomenti el lloguer, tenint en compte totes les tipologies familiars. El model de família ha canviat molt aquests darrers anys. Cal vetllar especialment pels joves i la gent gran però sense oblidar la resta de tipologíes
- mantingui una bossa de sòl públic destinat a futures necessitats
- estigui més ben comunicat no només amb BCN sinó amb d'altres poblacions veïnes i altres transports (RENFE, FFGC)
- tingui més oportunitats pels joves: oci, habitatge, laborals
- sigui més participatiu amb la implicació d’entitats i de persones. Cal millorar el funcionament dels Conselles de Participació. I també apropar l'ajuntament a la població amb el regidor/síndic de proximitat. Cada regidor del Govern, a més de dirigir la seva àrea temàtica, haurà de tenir assignada una zona o barri del poble, on anirà a despatxar un cop al mes i atendre les peticions i necessitats de ciutadans i entitats, fent arribar aquestes propostes al Ple de l'ajuntament.
1 minut final (on també ens demanen amb qui pactaríem un hipotètic Govern municipal)
Per parlar de pactes cal tenir en compte 3 factors clau: l'aritmètica, el programa i les persones. El primer no el sabrem fins diumenge a la nit i, per tant, fer càbales pot ser divertit però inproductiu. En el segon ens podríem posar d'acord la majoria dels presents al debat perquè els programes de totes les formacions tenen el mateix objectiu: millorar el poble i la vida de la gent que hi viu i hi treballa. Si els 2 primers factors coincideixen, la clau està en el tercer, les persones, la gent amb qu i s'ha de treballar colze a colze durant els 4 anys de legislatura.
Tenim dipositades moltes il·lusions en aquestes eleccions. Volem ser decisius en la política municipal amb un programa ambiciós però realista, amb visió de futur, no pensant en el passat. Sabem molt bé on anem i què volem.Aplicarem noves formes de treball per renovar l'administració local i fer-la més propera al ciutadà.
Hem estat capaços d’unir diferents forces independentistes (bé, no totes, una no va voler unir-se al projecte tot i compartir objectius comuns) en una sola candidatura unitària que aportarà a l'Ajuntament valors afegits: aire fresc, renovat, treballant per l'eficiència, la transparència i l'austeritat. Som gent preparada i formada que combina joventut i experiència que coneix i estima Sant Just i s’ha implicat en el seu teixit associatiu. Tots els partits diuen que coneixen el territori i que han parlat amb entitats del poble. El nostre programa, en l'apartat de joventut, incorpora propostes que provenen, directament, de les entitats del poble, sense tocar ni una coma, amb el procés de consulta engegat per la JERC. Això és implicar el teixit associatiu.
Som el vot útil que farà que a l’Ajuntament hi hagi representació independentista. No només treballarem per millorar la qualitat de vida de tots els santjustencs, sense deixar ningú ni cap grup social enrere, sinó que ho farem també cercant la Independència del país des del món local sense oblidar les necessitats de tota la gent que viu i treballa a Sant Just.
Sergi Seguí
Cap de llista de Junts per Sant Just
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada