dijous, 29 de desembre del 2011

PLENS DE NOVEMBRE I DESEMBRE

Aquest mes, exclusivament, ofereixo un resum dels 2 darrers plens, el de novembre i el de desembre. La veritat és que el temps se'm va tirar a sobre i no vaig tenir temps de penjar el resum del de novembre el mes que tocava...






Ple de novembre

El Ple del mes de novembre es va caracteritzar per un consens molt ampli entre tots els grups polítics. Es va aprovar, per unanimitat, la modificació del reglament de trànsit i circulació vial per adequar les sancions a les taules que proposa Trànsit des de la Generalitat. També es va aprovar, per tots els grups, la baixa de l'Ajuntament del Pacte Industrial, doncs suposava una duplicitat de funcions amb Innobaix i l'Àrea Metropolitana de Barcelona. D'urgència, es va aprovar, també unànimement, la petició de subvenció per al canvi de làmpades de l'enllumenat públic, amb l'objectiu de millorar l'estalvi energètic. També d'urgència es va aprovar, amb l'abstenció de CiU i PP i el vot favorable del Govern, les tarifes de la Bonaigua que incrementarien el valor de l'IPC amb efectes a partir de l'1 de gener del 2012.

Des de Junts per Sant Just vàrem presentar una moció que reclama a la Generalitat de Catalunya que desenvolupi una llei de finançament local català, sostinguda a través del concert econòmic que reclamem a l'Estat espanyol. La moció es va aprovar amb el suport de CiU i del PSC i l'abstenció del PP i d'ICV, que argumenten que el fons de la moció és real, que els ajuntaments necessiten un finançament més just respecte les competències que desenvolupen, però que la solució no es troba en aspectes nacionals, com la reclamació del concert econòmic que pal·liï el dèficit fiscal que patim els catalans i catalanes.

Ple de desembre
El ple del mes de desembre ha estat el més important, fins ara, doncs es tractaven 3 temes cabdals: l'aprovació definitiva de les ordenances fiscals; l'aprovació del pressupost municipal i la supressió del servei públic que acull l'equipament de La Vagoneta.

Ordenances fiscals

L'Associació de Veïns de la Plana Bellsoleig i l'Associació de Veïns de Sant Just van fer dues al·legacions a les ordenances fiscals per al 2012, en relació a l'increment de l'IBI. Totes dues van quedar desestimades, al igual que les entrades per l'Associació de Promotors i Constructors (APCE), que reclamaven canvis en l'ICIO.

Pressupost

El pressupost per al 2012 ha patit una baixada considerable respecte de l'any 2011: 1.800.000€. Llavors, com podem, com és la voluntat, mantenir i millorar els serveis en educació, en benestar social, en el foment i promoció de l'ocupació i en la diversificació de les energies renovables i en l'eficiència energètica? Podríem haver optat per la solució senzilla, que és augmentar la pressió fiscal als ciutadans d'una manera desproporcionada. Però som fidels a un model, en base a un pacte de Govern de 3 partits d'esquerra, que aposta per no carregar més les ja prou carregades butxaques de la ciutadania.


Per tant, què hem fet? Optar per adaptar-nos a les noves situacions i necessitats i, en base al context de crisi econòmica i financera que ens ha tocat viure, redibuixar els serveis públics que oferim a la ciutadania, sempre amb la intenció que tinguin una afectació mínima en els nostres veïns i veïnes.


Per aquesta raó hem proposat un pressupost d'aproximadament 21 milions d'euros, amb 2 objectius clars. El primer, a curt termini: adequar les despeses als ingressos previstos. El segon, a llarg termini, tracta d'assegurar el model de societat en què creiem. L'Ajuntament ha de redistribuir la riquesa de manera equitativa, amb especial atenció als més desafavorits. Tenim el deure de crear un fons econòmic que ens permeti afrontar les possibles contingències socials que es puguin derivar a la situació que vivim i que, malauradament, preveiem que continuarem vivint durant un temps.

La Vagoneta

Una de les eines per complir amb aquest pressupost i objectius que ens hem marcat és la revisió dels serveis que oferim als equipaments municipals, que comporten, comptant amb tota la xarxa d'equipament, una despesa de més d'un milió d'euros anual. Cal aclarir, però, que la revisió de serveis no significa automàticament el tancament de tots els equipaments sinó que es revisarà què s'hi fa, perquè s'hi fa, què costa i quins resultats està donant.

Aquesta revisió s'anirà fent a mida que vagin vencent els contractes de concessió que tenim adjudicats. El primer d'ells, que ja estava en pròrroga forçosa, era el de La Vagoneta. El model educatiu que coneixem fins ara té uns bons fonaments i ha donat uns resultats excel·lents. Molta culpa d'aquest èxit, de fet, la tenen els professionals i pares i mares que han col·laborat a fer-lo. Però es va dissenyar en època de “vaques grasses” i mereix una revisió en les formes, que no pas en el fons. I és el que hem fet perquè creiem en el model.

La supressió del servei que s'ofereix a La Vagoneta suposarà un estalvi de 50.000€ l'any. Cal dir, però, que el Carrau Blau, l'Esplai i el servei de restauració continuaran oferint els seus serveis a l'edifici de La Vagoneta.

Com que ja havíem explicat les línies mestres del pressupost en un acte públic el 12 de desembre i ja s'havia explicat aquest posicionament respecte del servei que es presta a La Vagoneta, una sèrie de pares i mares, preocupats pel futur educatiu dels seus fills, van venir a presenciar el Ple municipal. Vull destacar-ho perquè m'agrada la capacitat de reacció i d'associació de la gent de Sant Just quan té un objectiu comú. Són característiques que cal aprofitar. I, a més, cal destacar també la bona disposició de tots ells de trobar alternatives a la situació. Un 10!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada